De Korrel Beheer

Procesbesturing

Het proces start bij de inslag van grondstoffen die nodig zijn om het eindproduct te maken.

Case 2 Procesbesturing

Case omschrijving

Klik hier om de website van De Korrel Beheer te bezoeken.

Een bijna volledig geautomatiseerde productielijn die van bloem, water en gist vers paneermeel maakt. Dat is de productielijn van De Korrel Beheer BV. Hier komen dagelijks uit een computergestuurde productielijn enkele tonnen paneermeel uit de lijn. Natuurlijk moet deze vorm van voedingsmiddelen productie aan hele hoge eisen voldoen en moet met name tracking en tracibillity gewaarborgd zijn. Met name door deze zaken goed op orde te hebben behoud De Korrel Beheer BV alle benodigde kwaliteitscertificeringen in stand.

Samen met HPA Automatisering uit Enter verzorgde wij deze besturing inclusief  koppeling tussen het administratieve orderverwerkingssysteem en de aansturing van de productielijn (MES = Manufacturing execution system). Mede hierdoor kan het productieproces realtime worden bijgestuurd waar nodig en is er grip op zaken als:

 • Proces waardes (als temperaturen, snelheden etc.)
 • Waarborging van FIFO
 • Nauwkeurige registratie van grondstoffen verbruik
 • Registratie van eindproducten
 • Registratie van voorraden
 • Productspecificaties en registratie COA’s en certificaten

De applicatie

Het proces start bij de inslag van grondstoffen die nodig zijn om het eindproduct te maken. Alle grondstoffen worden door de medewerkers ingeboekt met enkele essentiële verplichte data zoals unieke code, T.H.T. datum, leverancier, aantal kilo’s en colli en de locatie van de grondstof.
In de productielijn staan recepten ingesteld die bestaan uit een combinatie van grondstoffen en instellingen. Op basis van FIFO (First In First Out) boekt de productielijn de benodigde grondstoffen per charge af in de database waarin de grondstoffen zijn opgeslagen. Ook hier worden diverse gegevens weggeschreven om zo in een later stadium al deze data te kunnen verwerken. GPC Systems ontwikkelde deze .Net applicatie. Samen met de procesbesturing door HPA Automatisering kan de operator in 1 overzicht via SCADA en MES de gehele lijn bekijken en besturen.

Tijdens het proces worden alle proceswaarde van de productielijn nauwkeurig geregistreerd. Nadat het eindproduct als gewikkelde pallet met zakgoed van de automatische tapinstallatie af komt, registreert de medewerker deze pallet en krijgt deze een unieke code toegewezen. Al deze data hangt dus samen met de productierun en zo waarborgen wij tracking en tracilibillity.

Ook worden in dit systeem zeefanalyses op korrelgrootte, vochtgehaltes en uitval restproduct geregistreerd voor verdere kwaliteitsdoeleinden zoals bijvoorbeeld het samenstellen van productspecificaties.

Mede door de integratie tussen procesbesturing en orderverwerking (administratief) is De Korrel Beheer nu in staat om het maximale rendement te halen uit de productielijnen. Bovendien realtime de productie te monitoren én veel statistische gegevens te verzamelen zonder “handwerk”.

Voor De Korrel Beheer BV ontwikkelden wij, naast het reguliere systeem-, applicatie- en netwerkbeheer, ook diverse andere maatwerkapplicaties zoals:

 • Orderverwerking/administratie voor MasterMix BV (MasterMix is gespecialiseerd in het ontwikkelen van producten voor de vlees-, vis-, en pluimveevleesverwerkende industrie.)
 • Vrachtbrievenmodule om snel gepaste CMR documenten te printen voor het transport op basis van gegevens uit Exact Globe
 • Een webbased sales-/informatie tool voor het verkoopteam op basis van gegevens uit Exact Globe
 • Een webbased agenda functionaliteit voor iedereen binnen het bedrijf op basis van data uit Exact Globe
 • Overzichten voor het CBS/IBIS inzake export en import buitenland op basis van gegevens uit Exact Globe

Bent u geboeid door deze case, heeft u vragen of wenst u meer informatie over deze applicatie en alle andere maatwerkapplicaties die wij hebben ontwikkeld? Neemt u dan contact op.

Delen op Social Media